Inhoudsopgave
Iets
Iets
0-5 weken
0-5 weken
5-11 weken
5-11 weken
11-16 weken
11-16 weken
16-24 weken
16-24 weken
24-32 weken
24-32 weken
32-37 weken
32-37 weken
37-42 weken
37-42 weken
Baby
Baby

Van niets naar iets

Het is een spannende en belangrijke stap, samen of alleen beslissen dat je zwanger wilt worden. En als je dit dan graag wilt, dan vaak ook het liefst zo snel mogelijk! Toch is het normaal als dat het tot een jaar duurt om zwanger te worden. Per maand is je kans op een zwangerschap gemiddeld 20%, ben je 35 of ouder gaat dit richting de 10%. Geduld is hierin dus een schone zaak. Om de kans op een zwangerschap te vergroten en om gezond zwanger te worden is het belangrijk dat je

  • Foliumzuur en vitamine D gaat slikken
  • Gezonde gevarieerde voeding eet
  • Voldoende beweegt
  • Stopt met roken, alcohol en drugs gebruik

Heb je een onderliggende aandoening of gebruik je medicijnen dan kan het verstandig zijn om al bij een zwangerschapswens contact op te nemen met je huisarts of met ons. Wil je meer weten hoe je zo gezond mogelijk aan de zwangerschap kunt beginnen, kijk dan eens op 'straks zwanger worden'.

Lees meer

Wat als het niet lukt

Als het na een jaar proberen niet is gelukt om zwanger te worden kun je ervoor kiezen om onderzoeken te laten doen. Daarvoor ga je als eerste naar de huisarts. De huisarts kan inschatten of een verwijzing naar een gynaecoloog zinvol is en je in aanmerking komt voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Meer lees je hierover op Freya.