Inhoudsopgave
Iets
Iets
0-5 weken
0-5 weken
5-11 weken
5-11 weken
11-16 weken
11-16 weken
16-24 weken
16-24 weken
24-32 weken
24-32 weken
32-37 weken
32-37 weken
37-42 weken
37-42 weken
Baby
Baby

Baby & kraam

Jullie kind is geboren! De bevalling is achter de rug en nu begint de kraamweek. Een tijd die voor veel mensen als erg intens ervaren wordt. Ook geven veel jonge ouders aan dat ze zich niet altijd goed voorbereid voelen op de dingen die in de eerste week kunnen gebeuren. Heel belangrijk dus om je ook goed in te lezen en voor te bereiden op de kraamweek. Lees alvast ons informatieblad: De baby is geboren en dan... Zo krijg je al een beeld van de eerste dagen met jullie pasgeboren kind en hoe wij als verloskundigen nog steeds bereikbaar zijn voor jullie.

Kraamtijd

De eerste 10 dagen na de bevalling noemen we het kraambed, in deze dagen is de kraamverzorgster in huis om jullie bij alles te ondersteunen. Wij komen minimaal 3 keer bij jullie langs om te bespreken hoe alles gaat. Zo is goede zorg deze dagen heel dichtbij. Na het kraambed duurt je kraamtijd nog tot 6 weken na de bevalling. Dit is een periode van herstel, ontdekken, vallen en weer opstaan. Gun jezelf de tijd en rust om te herstellen en te ontdekken hoe jullie leven met een kindje eruit gaat zien. 2 informatiebladen die jullie in deze week van ons krijgen zijn:

Om je goed voor te bereiden op deze tijd is het handig om de groeigids kraamtijd goed door te lezen, zo sta je niet voor verrassingen!

Regeldingen

Naast een paar kleine regeldingen kun je vooral je tijd en energie stoppen in herstellen van je zwangerschap en bevalling en het leren kennen van jullie kindje. Dingen die jullie zelf moeten te regelen zijn: 

  • Kraamzorg bellen direct na of al tijdens de bevalling
  • Aangifte van geboorte bij de gemeente
  • Jullie kind bijschrijven bij een van jullie zorgverzekeringen

Hielprik

ScreeningMet de aangifte bij de gemeente is automatisch jullie kind ingeschreven bij het consultatiebureau. Deze hebben jullie wellicht al eens bezocht voor de 22-weken prik in de zwangerschap. Zij komen nu aan huis langs voor de hielprik en de gehoorscreening. Lees hiervoor alvast de folder goed door. Meer informatie over de hielprik lees je hier.

Na het kraambed neemt het consultatiebureau de zorg van ons en de kraamzorg over. Bij hen kun je terecht voor controles en vragen over jullie kind.

Westerkade essentials

Wij hebben allerlei borstvoedingsartikelen voor je klaarliggen op de praktijk.  Denk aan stimulerende kruiden voor de melkproductie, verzorging voor de tepels en fijne flesjes voor het geval je baby nog niet aan de borst wil drinken.  Had je onze essentials nog niet aangeschaft, maar wil je in je kraambed niet wachten op een online bestelling? Bij ons liggen ze altijd op voorraad bij de assistente.

  • Fenegriek kruiden & gezegende distel t.b.v. borstvoedingsproductie 
  • Fles Lansinoh door lactatiekundigen geadviseerd naast borstvoeding
  • Rite Aid hydrogrel pads, een must have bij gevoelige tepels en/of tepelkloven per stuk of per pakje van 12 stuks
  • Sonde en spuitje t.b.v. stimulans bij het aanleggen

Lichamelijk herstel

Het verschilt heel erg per vrouw hoe zij lichamelijk herstelt na een bevalling. Vergelijk dus niet met anderen, maar ervaar hoe dit voor jou zal zijn. Belangrijk is om niets te forceren en stap voor stap fysieke activiteit weer op te pakken. Lees voor belangrijke tips de onderwerpen hieronder door.

Bekkenbodem

We raden je aan de volgende links te bekijken over het herstel van je bekkenbodem. Tijdlijn van een normaal herstel en oefeningen van buik en bekkenbodem na je bevalling.

Borsten

Je borsten veranderen in de zwangerschap en nog weer meer na je bevalling. Ook als je geen borstvoeding geeft kun je last krijgen van stuwing. Geef je wel borstvoeding dan zijn voorkomende klachten; pijnlijke tepels, tepelkloven, stuwing, harde plekken, borstontsteking. Naast onze zorg in de eerste week kun je extra zorg inzetten van een lactatiekundige voor voedingsproblemen.

Hechtingen

Veel vrouwen hebben na de bevalling een aantal hechtingen nodig na een scheur of een knip. Er wordt altijd gehecht met oplosbare hechtingen die in principe vanzelf loslaten. Een wond kan de eerste dagen nog pijnlijk en gezwollen zijn. Het beste wat je hiertegen kunt doen is paracetamol slikken, de wond schoon houden met schoon kraanwater en de wond aan de lucht laten drogen door af en toe even met blote billen in bed te gaan liggen. Soms kunnen koelkompressen verlichting geven. Als na de eerste 2-4 dagen de zwelling wat afneemt is het goed om weer wat in beweging te komen en ook weer eens op een harde stoel te gaan zitten. Juist niet op een zwembandje! Door te bewegen stimuleer je de doorbloeding wat de wondgenezing ten goede komt. Na 6-7 dagen kan de wond wat ‘trekkerig’ gaan voelen, dit is een teken dat de wondranden goed tegen elkaar aan liggen en genezen! Mocht je een week na de bevalling nog ‘trekkerige’ klachten hebben van de hechtingen, dan kunnen wij deze voor je verwijderen.

Na een keizersnede heb je hechtingen in je buik welke meestal vanzelf oplossen. Een buikwond blijft wat langer pijnlijk waardoor bewegen de eerste dagen lastig kan zijn. Toch geld ook hierbij dat het goed is om op geleide van hoeveel je aankunt weer rustig aan in beweging te komen. Zelf naar de wc lopen of een keertje uit bed naar de woonkamer gaan is dan al heel wat!

Voor de volledige genezing van een wond staat zeker 6 weken, blijf gedurende de eerste weken dus rustig je activiteit opbouwen en forceer niets als je pijnklachten ervaart.

Psychische klachten

Het is natuurlijk niet niks, moeder worden, leven in een nieuw ritme, een bevallingservaring verwerken en accepteren dat je lichamelijke ongemakken ervaart. Daarbij komt dat je hormonaal uit balans kunt zijn na een bevalling. Bij veel vrouwen bereikt deze onbalans een piek op de 4e dag na de bevalling. Je kunt je dan emotioneel voelen, even somber zijn of verdrietig. Meestal geldt, geen paniek! Laat alle emoties komen en bespreek ze vooral met je partner, naasten, kraamverzorgende en/of met ons. Vaak merk je dat het in de loop van de dagen weer een stuk beter gaat. Als jij of de mensen om je heen merken dat het niet lukt om de balans in je emoties terug te vinden, laat het ons weten! Aanhoudende sombere gedachten of het uiten van gedrag dat je niet van jezelf gewend bent zijn signalen om hier wellicht wat hulp bij te krijgen. Een postpartum depressie komt voor bij 10-15% van alle kraamvrouwen en is dus zeker niet zeldzaam. Schaam je dus niet om hulp te vragen, dit kan bij ons, je huisarts of kijk eens op Babublues-domstad of Mama-en-meer

Keizersnede

Het kan zijn dat je bent bevallen middels een keizersnede. Wellicht wist je dit van tevoren al, of dit besluit is tijdens de bevalling genomen. Hierdoor kan het zijn dat je veel vragen hebt over het herstel na een keizersnede. In onderstaande links vind je goede en betrouwbare informatie hierover. In het algemeen is het herstel na een keizersnede wat pittiger en duurt langer dan na een vaginale bevalling. Blijf dus minimaal 6 weken erg rustig aan doen, zoek de grens van je kunnen niet op en zorg dat je nog regelmatig plat gaat liggen.

Nacontrole

Fiets parkerenEen kraamtijd duurt tot 6 weken na je bevalling, daarom ben je rond die tijd altijd welkom voor een nacontrole op de praktijk. We kunnen wat fysieke controles doen, bespreken de zwangerschap en bevalling na en kunnen vragen beantwoorden die bij jullie spelen.

Anticonceptie

Laat je
spiraal plaatsen door een verloskundige

Na een bevalling komt je menstruele cyclus weer op gang, het is dus belangrijk om na te denken over het gebruik van anticonceptie. Wanneer je borstvoeding geeft kan het lang duren voor je weer menstrueert. Echter weet je nooit wanneer een ovulatie weer plaatsvindt, borstvoeding is daarom geen veilig anticonceptiemethode. Voor mogelijkheden van anticonceptie vind je hier meer informatie. Denk je aan het plaatsen van een spiraal? Dan is het fijn om te weten dat ervaren verloskundigen deze plaatsen bij ons echocentrum Focus verloskundig centrum. In een rustige en fijne sfeer wordt een spiraal geplaatst met altijd een controle echo of hij goed zit.